0040-241-588-121 office@obgyn.ro

Serviciile oferite de noi

Cabinetul nostru vă oferă o paletă variată de servicii medicle, specifice specialității de obstetrică ginecologie, ecografie, precum și infertilitate de cuplu. Vă puteți informa în detaliu pe această pagină.

Pentru programări: Sunați la (0241) 588-121

serviciile noastre

ecografie și luare în evidență

Este indicat ca prima ecografie sa se faca atunci cand sarcina poate fi evidentiata in uter, la varsta gestationala de 5-6 saptamani. Sarcina poate fi diagnosticata ca fiind intrauterina sau extrauterina, dezvoltata la nivelul trompei, ovarului, canalului cervical sau chiar la nivelul cavitatii peritoneale. Momentul optim pentru vizualizarea sarcinii si a stabilirii viabilitatii acesteia este varsta de 6-7 saptamani, cand embrionul dezvolta activitate cardiaca ce poate fi evidentiata ecografic. Odata cu certificarea sarcinii se va stabili o conduita ulterioara privind monitorizarea acesteia. Se va efectua anamneza (istoricul) pacientei, aspect foarte important in cazul in care viitoarea mamica sufera de boli cronice ce pot pune in pericol sarcina sau sanatatea acesteia.  Impreuna cu medicul obstetrician se va stabili periodicitatea consultatiilor prenatale, precum si analizele de laborator si investigatiile clinice pe care urmeaza sa le efectueze pacienta.

ecografie de trimestrul i

Urmeaza  ecografiei  care confirma sarcina, putandu-se efectua intre saptamanile 7 si 11 de gestatie. Se evidentiaza activitatea cardiaca a embrionului, aspectul acestuia, dezvoltarea si cresterea, precum si prezenta sau absenta unor hematoame deciduale (lipsa de acolare a viitoarei placente), care pot fi sursa unor scurgeri maronii sau chiar a unor sangerari mai importante.  La 9 saptanani de gestatie embrionul prezinta deja miscari active.

ecografie de trimestrul II și III

De la 12 saptamani de gestatie embrionul devine fat. Ecografia de rutina efectuata in trimestrele de 2 si 3 de sarcina cauta sa evidentieze aspect legate de cresterea si dezvoltarea fatului, prin masurarea mai multor parametric biometrici. De asemenea, este evaluat aspectul placentei si gradul de maturare al acesteia, localizarea, implantarea si cantitatea de lichid amniotic. Sunt analizate miscarile active fetale din timpul ecografiei si bataile cordului fetal. Incepand cu 16 saptamani de gestatie sexul copilului este complet dezvoltat si poate fi evidentiat ecografic. Medicul obstetrician va stabili in continuare analizele necesare pentru evaluarea starii de sanatate a mamei, precum si alte investigatii clinice sau tratamente necesare.

ecografie cu monitorizare doppler

 In trimestrul III se efectueaza  ecografie Doppler pe artera ombilicala, acesta fiind un parametru ce ofera date directe despre starea de bine fetal in relatie cu placenta, aspect foarte important in cazurile cu restrictie de crestere intrauterina (feti cu greutate mai mica in comparatie cu greutatea din curba de crestere normala) sau alte patologii asociate (de exemplu trombofilia). Impreuna cu ecografia Doppler a arterei cerebrale medii fetale ofera date importante despre starea fatului. Gravidele cu trombofilie si fetii cu greutate mai mica necesita o monitorizare mai atenta si controale mai dese. Medicul obstetrician impreuna cu medicul hematolog vor evalua si adapta terapia anticoagulanta pentru un beneficiu materno-fetal cat mai mare.

ecografie de măsurare a translucenței nucale

Ecografia pentru screeningul translucentei nucale masoara spatiul transparent (translucent) de la nivelul tesutului din spatele cefei fatului. Fetii cu anomalii cromozomiale tind sa acumuleze mai mult lichid la acest nivel, ceea ce va face ca spatiul sa devina mai ingrosat si mai larg, sau chiar septat. Aceasta ecografie trebuie efectuata intre 11 saptamani si 13 saptamani si 6 zile, deoarece in acest interval de timp baza gatului este inca transparenta. Momentul optim al efectuarii ecografiei translucentei nucale este 12 saptamani si 4 zile. Se efectueaza in combinatie cu evaluarea prezentei sau absentei osului nazal, precum si a unor teste de sange. O translucenta nucala mai ingrosata nu inseamna neaparat ca fatul are o anomalie genetica. Dimeniunile pot reveni la normal pe parcursul sarcinii, cu prognostic excelent pentru fat, insa anomaliile cromozomiale trebuie excluse prin realizarea cariotipului fetal.

”ecografie

Indicele de masa corporala IMC = BMI (body mass index) reprezinta raportul dintre greutate si inaltime, frecvent utilizat pentru a identifica excesul de greutate și obezitatea. Pacientele cu un IMC mai mare de 30 se incadreaza la obezitate de gradul 1. Grasimea abdominala, atat cea de la suprafata cat si cea viscerala, care inconjoara organele interne, interfera cu penetrarea ultrasunetelor, astfel incat gravidele obeze au risc crescut de a da nastere unui copil cu malformatii, atat din cauza anomaliilor cromozomiale corelate cu excesul de greutate cat si din cauza imposibilitatii de a fi diagnosticate in timpul sarcinii, datorita vizibilitatii ecografice reduse. O alternativa de a examina transulcenta nucala in aceste cazuri este ecografia transvaginala, insa si aceasta are limite, din cauza pozitiei uterine sau pozitiei fetale nefavorabile.

ecografie de morfologie de trimestrul I

Intervalul de 11 – 13s6z  în care se efectuează una dintre cele mai importante examinări ecografice nu a fost ales întâmplător, el reprezentând o fereastră de timp la limita dintre trimestrul I și trimestrul II de sarcină. După 11 săptămâni fătul este suficient dezvoltat astfel încât să se poată realiza o analiză detaliată a anatomiei sale, cu posibilitatea depistării precoce a unor malformații grave. Fără a putea spune că dezvoltarea fătului este completă la această vârstă, structura grosieră a tuturor organelor este, totuși, finalizată. Anumite organe, precum inima, de exemplu, sunt într-adevar complet formate structural și funcțional, urmând ca pe parcursul următoarelor luni doar să crească în dimensiuni și să capete o textură mai rezistentă. Altele, precum plămânii, sistemul nervos central (creierul) vor suferi numeroase transformări, atât la nivel de structură, cât și funcție. Dar în ansamblul său fătul are aspectul unei ființe umane, ușor disproporționat, realizând întreaga gamă de mișcări. S-a ales ca limită superioară vârsta de 13s6z săptămâni deoarece după această dată începe trimestrul al doilea și în multe țări este limita superioară până la care se poate face o întrerupere de sarcină. În plus, după 14 săptămâni fătul își schimbă poziția în uter, făcând examinarea mai dificilă. Astfel, dacă inițial prefera o poziție orizontală, fiind ușor accesibil de la vârful capului până la picioare, după 14 săptămâni adoptă o poziție verticală, făcând greu accesibilă porțiunea corpului său situată câtre colul uterin, fie capul, fie zona inferioară a corpului, după caz. În acest moment se măsoară și se analizează și o serie de trăsături fetale care poartă numele de markeri pentru sindromul Down (sau markeri pentru aneuploidii). Acești markeri sunt translucența nucală, osul nazal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspidă.

În majoritatea cazurilor examinarea este posibil a fi realizată pe cale abdominală. În unele situații se poate recurge la examinarea pe cale vaginală, precum:
– stratul adipos de pe abdomenul mamei este prea gros
– uterul are o poziție diferită (așa numitul uter “retrovers”) ce împiedică examinarea
– fătul este într-o poziție dificilă
– se dorește o examinare de finețe a anumitor structuri din organismul fătului
– măsurarea cu acuratețe a lungimii colului.

”ecografie

În acest caz ecografia se realizează urmărind aceleași repere ca cele descrise mai sus. Pacientele cu un IMC mai mare de 30 se incadreaza la obezitate de gradul 1. Grasimea abdominala, atat cea de la suprafata cat si cea viscerala, care inconjoara organele interne, interfera cu penetrarea ultrasunetelor, astfel incat gravidele obeze au risc crescut de a da nastere unui copil cu malformatii, atat din cauza anomaliilor cromozomiale corelate cu excesul de greutate cat si din cauza imposibilitatii de a fi diagnosticate in timpul sarcinii, datorita vizibilitatii ecografice reduse.

screening de trimestrul i cu calcularea riscului conform FMF

Morfologia de trimestru 1 analizează cativa markeri ecografici foarte importanti in screeningul pentru aneuploidiile fetale, si anume: translucenta nucala, osul nazal, ductul venos si valva tricuspida. In plus, sunt evaluate arterele uterine si fiecare segment al fatului, de la aspectul structurilor intracraniene si a sistemului nervos central, pana la anatomia cordului, a peretelui abdominal, numararea degetelelor, evidentierea rinichilor, a vezicii urinare, a arterelor ombilicale s.a.m.d. Dupa ecografie, medicul obstetrician licentiat FMF (Fetal Medicine Foundation) va introduce datele ecografice intrun soft special, impreuna cu valorile obtinute la analiza bi-test din sangele matern.

Bi-testul Kryptor se poate efectua intre 9 si 10 săptămâni de sarcină, în ziua efectuarii ecografiei sau în maxim 24 ore de la ecografiei. Acesta este compus din 2 markeri: free beta HCG si proteina PAPP-A.

Odată introduse datele ecografice, precum și cele de la dublu test, vor genera un risc individual in functie de covariabilele materne (greutatea, fumatul, diabetul zaharat insulino-dependent si originea etnica) pentru trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 13, trisomia 18, precum si calculul MoM  (multiplu de mediana) pentru riscul apariției preeclampsiei, restricției de creștere intrauterină și riscul de producere a unei nașteri premature.

V

În acest caz ecografia se realizează urmărind aceleași repere ca cele descrise mai sus. Pacientele cu un IMC mai mare de 30 se incadreaza la obezitate de gradul 1. Grasimea abdominala, atat cea de la suprafata cat si cea viscerala, care inconjoara organele interne, interfera cu penetrarea ultrasunetelor, astfel incat gravidele obeze au risc crescut de a da nastere unui copil cu malformatii, atat din cauza anomaliilor cromozomiale corelate cu excesul de greutate cat si din cauza imposibilitatii de a fi diagnosticate in timpul sarcinii, datorita vizibilitatii ecografice reduse.

Ecografie de morfologie de trimestrul ii (săptămâna 20 - 22)

Orice examinare ecografică trebuie să includă într-o măsură mai mare sa mai mică evaluarea anatomiei fetale. Depistarea malformațiilor face parte din evaluarea stării de bine fetale. Desigur, acuratețea diagnosticului depinde de mai mulți factori:
– vârsta gestațională – stadiul dezvoltării diferitelor organe
– timpul rezervat examinării
– performanța echipamentului, a ecografului
– competența specialistului, pregătirea sa în acest domeniu
– condiții locale – poziția fătului, grosimea stratului adipos de pe abdomenul matern, poziția placentei.

Pentru a optimiza această examinare și a realiza un compromis între toate aceste condiții enumerate anterior, ecografia morfologica din trimestrul al doilea de sarcină trebuie să se efectueze între 20 și 22 săptămâni. În condiții speciale acest interval poate fi extins între 18 și 24 săptămâni. Cu toate acestea vizibilitatea este redusă la 18 săptămâni și, mai ales, unele organe nu sunt complet dezvoltate, în special părți ale sistemului nervos central.

În funcție de cât de facilă este examinarea (poziție favorabilă a fătului, mamă suplă, placenta situată posterior, etc) poate să dureze între 30 și 60 minute. Uneori cel care efectuează ecografia poate decide că anumite părți ale corpului fătului nu sunt accesibile în condiții favorabile, și este nevoie de o nouă examinare, fie mai târziu în cursul aceleiași zile sau în altă zi. În linii mari, specialistul în ecografie parcurge întreg organismul fetal, realizând măsurători ale diferitelor structuri și „bifând” prezența și normalitatea anumitor structuri țintă.

Termanul de „ecografie 4D” nu are nici o legatură cu realitatea medicală. Există o formă de examnare 4D, aceasta referindu-se la o variantă de a vedea corpul fătului numai la exterior. Deci nu se pot vedea organele interne, nu se poate aprecia structura a acestora. Ecografia 4D este utilă pentru a aprecia normalitatea feței, mișcările fătului, structura articulațiilor, forma capului și a corpului, în general. Este o examinare ce poate fi înțeleasă mai ușor de către părinți, imaginea pe care ei o văd se suprapune peste accepțiunea lor despre un bebeluș, fie el și nenăscut.

Malformațiile care nu sunt compatibile cu viața pot justifica decizia părinților de întrerupere a sarcinii. Malformațiile ușoare sau care beneficiază de tratament nu oferă această opțiune.

Ca urmare, evaluarea ecografică a anatomiei, a structurii și dezvoltării fătului are drept scop confirmarea normalității, a sănătății acestuia și asigurarea parinților în acestă direcție, în masura în care aceste aspecte sunt detectabile pe cale ecografica.

ecografie de morfologie de trimestrul ii (săptămâna 22-24)

În acest caz ecografia se realizează urmărind aceleași repere ca cele descrise mai sus. Dupa intervalul optim de 20-22 saptamani, vizibilitatea devine redusa, datorita cresterii volumului fetal, a miscarilor fetale mai viguroase si prelunginte, si a pozitiei nefavorabile pentru examinare. Toti acesti factori pot pune in dificultate examinatorul, oricât de performant este aparatul cu care se efectueaza ecografia.

”ecografie

În acest caz ecografia se realizează urmărind aceleași repere ca cele descrise mai sus. Pacientele cu un IMC mai mare de 30 se incadreaza la obezitate de gradul 1. Grasimea abdominala, atat cea de la suprafata cat si cea viscerala, care inconjoara organele interne, interfera cu penetrarea ultrasunetelor, astfel incat gravidele obeze au risc crescut de a da nastere unui copil cu malformatii, atat din cauza anomaliilor cromozomiale corelate cu excesul de greutate cat si din cauza imposibilitatii de a fi diagnosticate in timpul sarcinii, datorita vizibilitatii ecografice reduse. Din aceste motive, unii autori preferă examinarea în două etape, prima la 18 săptămâni (mai ales pentru examinarea cordului, eventul cu sonda endovaginală), iar cea de-a doua la 22 săptămâni de gestație

ecografie de trimestrul i

Urmeaza  ecografiei  care confirma sarcina, putandu-se efectua intre saptamanile 7 si 11 de gestatie. Se evidentiaza activitatea cardiaca a embrionului, aspectul acestuia, dezvoltarea si cresterea, precum si prezenta sau absenta unor hematoame deciduale (lipsa de acolare a viitoarei placente), care pot fi sursa unor scurgeri maronii sau chiar a unor sangerari mai importante.  La 9 saptanani de gestatie embrionul prezinta deja miscari active.

ecografie de trimestrul II și III

De la 12 saptamani de gestatie embrionul devine fat. Ecografia de rutina efectuata in trimestrele de 2 si 3 de sarcina cauta sa evidentieze aspect legate de cresterea si dezvoltarea fatului, prin masurarea mai multor parametric biometrici. De asemenea, este evaluat aspectul placentei si gradul de maturare al acesteia, localizarea, implantarea si cantitatea de lichid amniotic. Sunt analizate miscarile active fetale din timpul ecografiei si bataile cordului fetal. Incepand cu 16 saptamani de gestatie sexul copilului este complet dezvoltat si poate fi evidentiat ecografic. Medicul obstetrician va stabili in continuare analizele necesare pentru evaluarea starii de sanatate a mamei, precum si alte investigatii clinice sau tratamente necesare.

Valve Replacements & Testing
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Emergency Heart Care
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Interventional cardiology
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

protejați-vă sănătatea

serviciile noastre vă stau la dispoziție. 

(0241 588-121

office@obgyn.ro

B-dul. tomis 79-81 clinica medlife constanța etaj 2